Archieven  

Wij hebben de afgelopen jaren de beschikking gekregen over de foto's en de rechten daarop van een aantal fotografen nl. :

Peter Stephen Molkenboer, fotograaf uit Capelle aan den IJssel. (1943-2011)

Het bedrijf had zijn oorsprong op het Pijnackerplein in Rotterdam waar zijn vader Kees een fotobureau runde waar diverse fotografen en laboranten werkzaam waren. Later ging Peter als zelfstandige door tot hij op 1 oktober 2011 op het voetbalveld van het Vlaardingse Deltasport overleed. Zijn fotografische nalatenschap is aanzienlijk. Wij erfden anderhalve stalen archiefkast met veel Rotterdamse beelden , heel veel sport, voetbal van Feyenoord, Sparta en Excelsior vanaf de jaren 70. Fameuze wedstrijden zoals de beruchte wedstrijd tegen Tottenham Hotspur, kampioenschappen, gewonnen en verloren wedstrijden. Alles zit er tussen. Wij hebben op dit moment 15.000 negatieven ingescanned.

Bart Hofmeester, luchtfotograaf uit Rotterdam. (1921-2001).

Aerocamera Bart Hofmeester was gevestigd op de Mathenesserlaan en Vliegveld Zestienhoven . De Mathenesserlaan beschikte over een groot kantoor en laboratorium in twee kolossale panden. Tevens beschikte het bedrijf over één van de grootste fotostudio's van Nederland in Berkel-Rodenrijs en werden bedrijfsfilms gemaakt. Bart werkte in het begin samen met Mastboom Vliegbedrijf waar hij een overeenkomst mee had om te kunnen beschikken over een vliegtuig op het moment dat Bart het nodig had. Op een bepaald moment werkten er zeven laboranten en twee fotografen. Hans Bakker (1946-heden) was één van de fotografen. Hij werkte er van 1964 tot 1976. Hofmeester vloog in het begin alleen maar later mocht Hans ook zelfstandig luchtfoto's maken. Daarna stapte Hans over naar het bedrijf van (Roel) Schaart en (Hans) Buijse waarbij Schaart industriële reclame fotografeerde en Buijse het laboratorium runde. Deze combinatie splitste later. Toen Bart uit het bedrijf stapte en zijn stiefzoon Michel het overnam kwam Hans Bakker wederom bij Hofmeester terecht. Eerst zou Dick Sellenraad (1950-heden), werknemer van Bart Hofmeester, het bedrijf overnemen maar Michel ging het runnen. Dick begon voor zichzelf met het bedrijf Aeroview. Het bedrijf Schaart Fotografie en Kleurenlaboratorium Jan Roggenkamp werden over genomen door AeroCamera/Hofmeester. Deze zetelde aan de Aleidisstraat te Rotterdam West. Het bedrijf AeroCamera/Hofmeester maakte hoofdzakelijk luchtfoto's maar bedreef ook veel industriële fotografie , alles op 4x5 inch negatief of dia voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers van overheidsinstellingen tot veel grote bedrijven. Zo is de hele wederopbouw van Nederland, de Watersnoodramp met daarna de bouw van alle Deltawerken vastgelegd. Hofmeester had ook een neus voor mooie foto's en daarom kocht hij het glasnegatief archief op van Jaap Doeser die in de jaren 50-60 door Nederland reisde in een caravan en alles fotografeerde wat zeer interessant was: stadsbeelden, kastelen, molens en veel meer. We hebben tot nu toe enkele duizenden van deze glasnegatieven ingescanned. Het totale archief van Hofmeester, Schaart en Doeser beslaat echter een geschatte hoeveelheid van 2 miljoen negatieven en dia's uit de periode 1945-2000 en nog een hoeveelheid digitale bestanden uit de tijd 2000-2008.

We zijn nog wel even bezig dus...

 
 
 
(C)Roel Dijkstra Fotografie, Gansfoortstraat 2, 3132 EM Vlaardingen
Tel: +31 (0)10 460 08 08, Fax: +31 (0)10 434 00 94, GSM: +31 (0)6 55 72 77 77
KvK: 50373048 | BTW-nr: NL0920.84.801.B02
http://www.roeldijkstra.nl , E-Mail: info@roeldijkstra.nl